fredag 20 januari 2017

Odense och H.C.Andersen-museet

Våra sista timmar i Danmark tillbringade vi i Odense. Vi började med att besöka H.C.Andersen-museet mitt i staden. Eleverna lärde sig mer om hans verk och liv och imponerades av interiörerna,  framförallt den kupol som erbjöd en akustik som gjorde att flera av eleverna fastnade där länge.

Hård idrottskamp

Efter vår sångstund var det dags för idrott. På Nordagerskolen finns det tre olika linjeval; Internationell, Naturvetenskaplig och Idrott. Eleverna som vi besökte hade tagit chansen att utmana idrottsklassen när de hade förstärkning på plats.

Idrottsklassen har rykte om sig att aldrig förlora någonting. Väl på plats blev flickornas kamp fredlig och kort, med blandade lag eftersom våra flickor var ungefär lika ointresserade som deras nya danska flickkompisar.

Herrkampen blev däremot något helt annat. De började med en basketmatch som vanns ganska knappt av danskarna. När det var dags för våra killar att välja sport valde de fotboll. Den här matchen blev allvar fort och det var tydligt att båda lagen satsade på att vinna. När våra killar tog ledningen med en fantastiskt välplacerad frispark blev spelet mycket hårt, inte minst från de frustrerade danskarnas håll. Vårt lag, som nu bara bestod av svenskar spelade bättre och bättre och vann till slut med betryggande 4-0 till idrottsklassens stora ilska. Lyckan var emellertid stor bland vår mottagande klass som jublade över att idrottarna hade blivit satta på plats och som kände sig mycket representerade av sina nya vänner.

Fredlig sång

Efter att ha avhandlat krigen tillsammans hade vi en liten sångövning där vi provade att sjunga på det andra språket. Vi allsångsbrölade oss igenom den danska monsterhiten "Lille du" och de danska eleverna och läraren gav sig i kast med "Jag går och fiskar". Det var härligt att se hur snabb väg musiken är till ett nytt språk, och det var roligt att höra de andra elevernas versioner av våra kända låtar.

Svensk-danska krigen

Vi börjar fredagen med att titta på vår gemensamma blodiga historia och göra en tidslinje över de svensk-danska krigen. Eleverna arbetar i blandade grupper med material på båda språken och hjälps åt att skriva information om alla krigen på både danska och svenska. Elever och vi lärare som inte är historielärare får många aha-upplevelser. 

torsdag 19 januari 2017

Fantastisk matlektion

Dagens lunch producerades av eleverna själva under stencool ledning av skolans kombinerade matte- och hemkunskapslärare Brian. Drygt 40 elever samsades i en sal för 20 med recept på de andra språket i högsta hugg. De danska eleverna fick ett svenskt recept på svenska köttbullar och de svenska ett danskt recept på danska frikadeller. De samarbetade och gav uttryck för mycken kreativitet och slutligen enades de över lunch om att rätterna var alldeles väldigt lika. 

Presentationer om skolorna

Vi började torsdagen med att eleverna skrev presentationer om olika aspekter av sina skolor; i vårt fall sådant som kulturprofilen,  handbollsfödjupningen, projekten och utbytena. Efter att våra elever hade förstått att det fanns en del olika förväntningar på utbytet från de olika skolorna lade de också till en del förklaringar om hur miljön omkring skiljer sig åt mellan de olika skolorna. Både elever och lärare upplever Fäladsgården elever som mycket äldre, både på gott och ont. De skrivna presentationerna gjordes senare på eftermiddagen också muntliga och alla fick en rejäl inblick i vad som skiljer de olika skolorna åt.

onsdag 18 januari 2017

Härligt besök på bibliotekets barnavdelning

Efter att ha besökt Ringe museum gick vår rundtur genom byn vidare och Charlotte, vår danska lärare sa att vi bara skulle ta vägen genom bibliotekets barnavdelning. Det var ett härligt inbjudande ställe med mängder av leksaker, men framförallt bjöd det in till att klä ut dig. Våra stora svenska och danska högstadieelever blev barn på nytt och klädde ut sig till kungar, fäktades,  hade race i högklackade skor och tog coola glasögonselfies. Personalen var nöjd och van vid gensvaret. Det var roligt att se hur alla förenades i leken.

Ringe museum

Eftermiddagen ägnades åt att bese Ringe City och första stoppet var det lilla Ringe museum som öppnades enkom för oss. Vi fick se den gamla skolan som hade byggts om till museum och fyllts med olika typer av fynd och miljöer från främst Ringe, men också resten av Fyn. Museet präglades av en fin vardaglighet och fynd från många tider. 

Matpakke

När det var dags för lunch insåg eleverna att lunchen i Danmark inte alls fungerar som i Sverige. De allra flesta eleverna hade med sig matpakke, och en del handlade i den elevledda salladsbuffén.  För ganska många av våra storvuxna pojkar räckte inte detta och därför behövde de fylla på lite mer från en lokal restaurang. På lunchrasten spelade eleverna spontan landskamp i basket, något som Sverige vann lätt.

Lund Ringe, nu också på Instagram

Om ni vill se lite bilder på vad vi gör de här dagarna går det fint att följa oss. Vi har ett privat konto som heter lundringe2017.

Skam - en nordisk angelägenhet

Efter rundturen har eleverna tillsammans fått titta på ett avsnitt av den norska succéserien Skam. Många av dem kände till den sedan tidigare och satt andäktiga under Nooras favoritrepliker.  Efteråt följde gruppvisa diskussioner om vad de tyckte var de största likheterna och skillnaderna mellan de tre nordiska språken. Eleverna pratade uttal, ordförråd och satsmelodi, och redovisade sedan vad de tyckte på olika språk.

Rundtur på skolan

Som andra punkt på dagen fick eleverna en rundtur på skolan. Under ett par år har skolan befunnit sig i en renoveringsprocess och särskilt för de yngre barnen är skolan full av mycket inspirerande miljöer. Alldeles bredvid skolan finns en sjö och utsikten från många av klassrummen är bedårande.
Medan eleverna gick runt var vi några svenska lärare som besökte den sjundeklass här som har internationell profil. Det är spännande att upptäcka hur svår vår svenska är för både elever och lärare. Också våra elever känner att de har lättare att förstå danska än tvärtom.

tisdag 17 januari 2017

Speeddating

Efter en nervös första natt på landet som i vissa fall innehöll snack till långt in på småtimmarna och i andra fall avslutades med frukost på sängen är vi nu i skolan där schemat varje dag påbörjas 8:15 eftersom det är en busskola.

Första punkten idag är speeddating på valfritt språk för att eleverna ska lära känna de övriga i gruppen. Vi har glädjen att ha med oss en blandad grupp och något av det roliga med det är att eleverna också lär känna nya svenskar från vår egen skola. Just nu lär de emellertid mest  känna danskarna. Den första nervositeten har släppt och det är roligt att se hur de bjuder upp och bjuder in.

Nu är vi på plats

Efter en pirrig resa med tre olika tåg kom vi ikväll vid halv åtta fram till Ringe och blev mötta av en hel skolklass på stationen. Vi gick i gåsmarsch till den ganska närbelägna skolan. Lärarna och eleverna var måna om att ge oss ett varmt mottagande och hälsningar började med att alla tog i hand på fotbollsmanér.   Därefter började det nervösa minglet där eleverna skulle hitta dina nya vänner.
Det är fantastiskt härligt att vara med om det trevande, glada, nervösa pirret som uppstår i de här lägena och det är mycket inspirerande att bli emottages med öppna armar av både lärare och elever.
Klockan åtta och femton imorgon börjar vi med speeddating, följ gärna vår fortsatta resa!