onsdag 24 oktober 2018

Tidens samling

Hela onsdagen har utbytet tillbringat inne i Odense. Eleverna samlades på skolan imorse och där väntade skolbussen på dem för att köra dem in till stan. Varje klass på hela skolan har möjlighet att använda sig av den hyrda bussen fyra gånger per år och detta var ett sådant tillfälle. Lyxigt och smidigt tyckte vi medföljande svenska lärare.

Första stopp i Odense var Kulturmaskinen, ett hus med olika typer av verkstäder för de omkringliggande kulturinstitutionerna. I huset fanns det olika typer av sy- läder och medieverkstäder som också kunde användas av allmänheten. Mycket inspirerande var det att titta in där. Det huvudsakliga målet på Kulturmaskinen var en utställning som hette Tidens samling och på ett mycket handgripligt sätt sammanfattade 1900-talet för eleverna i olika små rum fyllda med tidstypiska saker.

Eleverna fann sig väl tillrätta i de olika avdelningarna och provade på att skriva skrivmaskin i 70-rummet och fingrade på den fina lilla Macintoshen i 80-talsrummet. Det tittade på ransoneringskort i 40-talsrummet och bläddrade i Skolens lilla röda i 70-talsrummet. Störst succé gjorde, liksom på biblioteket, den stora öppna utklädningsgarderoben. Många njöt av att klä ut sig till tanter och åka runt i rullskridskor från 80-talet. Roligt var det att höra deras syn på 90-talsestetiken som inte alls var lika fördömande som den var från oss som var med när de svampade väggarna ansågs fina på riktigt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar